Island 2005

Korturné til Island 2005

- Af Kasper Højstrup Nielsen


I ca. to år har Christianskirkens Drenge- og Mandskor arbejdet på at arrangere en korturné til Island. Der er tale om den dyreste rejse i korets historie, og egenbetalingen er den højeste nogensinde. Heldigvis havde mange fonde, firmaer og privatpersoner sponseret et meget stort og flot beløb til koret og var på den måde med til at muliggøre turen. For nogle af korsangerne var det første gang, de skulle flyve, så både forventninger og humør var helt i top, da de 51 rejsedeltagere (35 korsangere, 1 dirigent, 1 organist og 14 ledsagere) mødtes ved Christianskirken fredag d. 24. juni kl. 7.45. Herfra gik det – efter afsked med forældre og pårørende - med bus til Kastrup, hvorfra der var take-off kl. 13.45.


 

Efter 3 timers flyvning med Icelandair og med udsigt til Færøerne, Shetlandsøerne og nogle af Islands største gletschere, bl.a. Vatnajökull, landede vi i Keflavik. Det første stop på turen var Den blå Lagune – et islandsk bade- og kursted, hvor vandet kommer direkte fra jordens indre og er nær kogepunktet. Det bliver efterfølgende afkølet til 35-40 grader celsius, så man kan bade i det. Den blå Lagune er en stor turistattraktion. Ikke mindst pga. vandets helbredende effekt på hudsygdomme, bl.a. psoriasis. Vi havde alle en rigtig god oplevelse i Den blå Lagune. Der blev i hvert fald pjattet og leget meget, og det var en rigtig god start på turen. Desværre manglede en kuffert med 16 af korets blå kapper, som skulle bruges til søndagens højmesse og ”mini-koncert” i Hallgrimskirken og en koncert i Langholtskirken.


 

Kufferten ankom heldigvis allerede lørdag morgen, så søndag morgen var alle 35 mand i kapper til søndagens lange og krævende musikalske program. Højmessen i Hallgrimskirken blev direkte transmitteret i islandsk Radio 1, og den var rigtig godt besøgt. Under gudstjenesten sang vi to korværker (”Jubilate Deo” og ”Cantate Domino”). Også et islandsk kor medvirkede, og også de sang to satser.


 

Efter højmessen var alle inviteret til en kort ”turistkoncert” på godt 25 min. Samtidig var der kirkekaffe, så der var mange, der blev fristet af en kop kaffe og vores korsang. Efter ”turist-koncerten” fik vi alle lov til at komme op i Hallgrimskirkens 73 meter høje tårn, hvorfra der er en imponerende udsigt over Reykjavik og omegn. I klart vejr kan man se helt til Snæfjellsjökull, mere end 100 km borte.


 

Samme dags eftermiddag afvikledes koncert i Langholtskirken, hvorfra et pigekor sidste år i september gæstede Danmark og gav koncert bl.a. i Christianskirken. Vi havde øvet i kirken dagen forinden. Vi havde været i gang siden tidligt om morgenen, så trætheden begyndte så småt at melde sig hos mange. Koncerten lykkedes dog musikalsk rigtig godt. Næste dag afsluttedes den ”musikalske” del af turnéen med koncert i Skálholt domkirken. Til begge disse koncerter var noget færre tilhørere end vi havde håbet på, men musikalsk var arrangementerne gode, så det var ekstra ærgerligt, at publikummet ”svigtede”.


 

Om aftenen blev der spillet skak og kort på vandrerhjemmet, Reykjavik Youth Hostel, hvor vi var indkvarteret. Nogle af de yngre drenge viste sig at være fortrinlige skakspillere, og de fik godt styr på reglerne også for bl.a. poker og endte med at banke nogle af de voksne ganske betragteligt (bl.a. undertegnede…).


 

De efterfølgende dage bød på turistmæssige oplevelser med en heldagstur til Thingvalla-sletten, et naturskønt, geografisk og historisk interessant område, som har været det islandske folkestyres ”mødested” i mere end 1000 år. Senere samme dag besøgte vi det berømte vandfald, Gullfoss og Geysir-området, hvor vi - ud over en vældig aktivitet i ”Strokkur” - blev ”tilsmilet” af et par mindre udbrud fra selve ”Geysir”.


 

Den efterfølgende dag var vi - i det herligste solskinsvejr og højbenet specialbus - på udflugt til gletscherdalen ”Thorsmörk”, hvor ikke mindre end tre gletschere har ”sat hinanden stævne”. En rigtig explorer-tur ad komplicerede veje og gennem floder i en næsten ubeskrivelig smuk natur.


 

To kormedlemmer demonstrerede, at fysikken er i orden, og svømmede i det iskolde vand (0 – 2 grader Celsius) ud til en isflage i søen foran Eyafjellajökull, hvor de lagde sig ”til rette” på en isflage for at lade sig fotografere.


 

En punktering på hjemturen (umiddelbart efter forcering af dagens sidste flod!) tog chaufføren med sindsro, og efter en halv time var et andet dæk ved chaufførens og flere kormedlemmers hjælp monteret, og turen kunne fortsætte.


 

Island har mange gode badefaciliteter grundet det varme vand fra undergrunden. Vi var derfor ude og bade flere gange. Det lykkedes at overtale korleder Hans Christian Magaard, provst Børge Munk-Povlsen, og menighedsrådets næstformand, Torben Venndt, til en tur i en vandrutschebane! Op til flere gange endda. Det viste sig, at det var rigtig godt, at vi havde Hans Christian med, for senere valgte vi at give et nummer. Så i badeshorts og bar overkrop (en noget utraditionel kordragt kan man vist sige) sang vi ”Morgensang af Elverskud”. Rundt omkring kunne man se folks hoveder dukke op af de forskellige bassiner, og da vi var færdige fik vi et stort bifald.


 

Den sidste dag benyttede nogle til en hvalsafari, medens andre shoppede i Reykjavik. Mon ikke der ligger uldvanter under mange juletræer næste gang i Fredericia?


 

Det har været en storslået og meget hyggelig tur til Island. Det bedste på hele turen har faktisk været det sociale samvær. Både børn og voksne, korsangere og ledsagere, indgik i en fin helhed, og alle kunne tale med hinanden eller give en hjælpende hånd, hvis der var brug for det. Ledsagerne trådte til, når der skulle arrangeres fælles frokost eller andet praktisk arbejde og sørgede dermed for, at koret de første par dage kunne koncentrere sig 100% om det musikalske arbejde.

Det har helt klart været en af de bedste og hyggeligste kor-ture, jeg har været med på. Alle har været rigtigt godt oplagte og ydet deres til, at netop denne tur vil blive husket i lang tid, som en af de største oplevelser for deltagerne.

Copyright © 2022 Christianskirkens Drenge- & Mandskor